dilluns, 15 de juny del 2015

Alguns aliments ajuden a preservar la memòria

"Healthy eating and reduced risk of cognitive decline" és un article publicat a Neurology, per un grup de científics dirigits per Andrew Smyth, de la Universitat McMaster en Hamilton, el 6 de maig de 2015. La revista Investigación y Ciencia va publicar l'article en castellà i més resumit titulat "Una dieta sana contribuye a la prevención del deterioro cognitivo", el 13 de maig.

El grup de científics afirma que menjar fruita,  verdura, peix i fruits secs, a més a més de reduir el consum d'alcohol i carn vermella, contribueix a que les capacitats cognitives i la memòria es preservin en bon estat durant més temps. Van arribar a aquesta conclusió després de realitzar un estudi sobre les capacitats cognitives, la memòria i els hàbits alimentaris de prop de 28.000 persones de 40 països, al llarg de cinc anys. Els participants eren majors de 55 anys i tenien un alt risc de patir malalties cardiovasculars. Durant l'estudi, les persones que van tenir un deteriorament cognitiu va ser del 14% entre de les que feien una alimentació saludable i  del 18% entre les que feien una alimentació menys equilibrada.




Font: www.mimandote.com

Segons els autors, el consum de certs aliments ajuda a preservar la memòria. En primer lloc, perquè les fruites, verdures i els peixos contenen nutrients amb propietats antiinflamatòries. En segon lloc, perquè disminueix la pressió arterial i millora el flux sanguini beneficiant el cor i, en conseqüència, el cervell.

Considerant factors com l'activitat física i la pressió arterial alta dels participants, els autors van obtenir resultats similars.

Crec que aquest estudi analitza una mostra suficientment amplia i diversificada, ja que procedeixen de 40 països diferents, amb unes condicions de salut que els predisposa  a tenir aquestes pèrdues de capacitats. No obstant, la diferència del 4% si bé pot ser  significativa no em sembla del tot concloent.

Aquest estudi s'afegeix a d'altres que relacionen una alimentació saludable amb un millor envelliment i un menor risc de demència. De fet, ja ningú discuteix la relació dieta-salut. Per això, em sembla molt positiu demostrar de forma empírica  els efectes de la dieta en la memòria i altres capacitats intel·lectuals, en un moment en que la població està envellint i creix el nombre d'afectats per malalties mentals com ara la demència senil i l'Alzheimer. De la mateixa forma, Jay Olshansky, un reconegut expert en salut pública de la Universitat d'Illinois, considera que caldria concentrar-se en aturar l'envelliment biològic, és a dir, tot allò que funciona malament quan ens fem grans.

Com que els resultats de l'aplicació d'aquestes investigacions es donaran a llarg termini, penso que també s'ha de continuar treballant en estudis que vagin més directament a aturar el deteriorament de les cèl·lules neuronals i que ens ajudin a trobar solucions a les malalties degeneratives del cervell.

Judit Arroyo Martínez 1r Batx A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada